Birikim Film Okuma Atölyeleri 2016 yılında ‘film izleme keyfi’ kavramını yeniden değerlendirmek, gözden geçirmek amacıyla ile başladı. Görsel deneyimin kısa videolarla gerçekleştiği bir dönemde izleyicinin filmle kolayca ilişki kurması ve bütünleşebilmesi için yöntemler geliştirildi.
Bu niyetle çıkılan yolda İzmir Fransız Kültür Merkezi, Yakın Kitabevi, Sanatölye Varyant, Siyah Pembe Üçgen ile Türkan Saylan Kültür Merkezi ve Dijital Film Atölyesi ile Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nde etkinlikler gerçekleştirildi ve sayısız film değerlendirildi, çözümlendi.
İlk aşama olarak filmlerin yönetmenleri hakkında yapılan görüşmelerde filme ilişkin bilgiler güncellendi. Ardından filmlerle ilgili fikirler ortaya atıldı. Bu fikirler geliştirildikten sonra ortaya çıkan izlenimler masaya yatırıldı. Filmlerin felsefi ideolojisi, politik konumu, psikolojik derinliği incelendi. Kavramlar, katmanlar ve derinlik üzerinden çeşitli başlıklar altında ele alınan filmler son aşamada ışık, kurgu, kadraj gibi teknik açılardan değerlendirildi.